Mydlo je prostriedok na čistenie, ktoré sa vyrába z prírodných surovín a môže obsahovať ako rastlinné tak i živočíšne tuky. Vyrába sa jednoduchým procesom zvaným saponifikácia (zmydelnenie), ku ktorému dochádza vzájomným pôsobením mastných kyselín a zásad. Základ každého mydla tvorí olej, resp. tuk (reprezentuje kyseliny). Keď tuky alebo oleje, ktoré obsahujú mastné kyseliny prídu do kontaktu so silnou zásadou (v našom prípade je to hydroxid sodný), najskôr dôjde k štiepeniu tukov na mastné kyseliny a glycerín a následne sa sodná časť zásady spojí s časťou mastnej kyseliny a vznikne tak sodná soľ, teda naše mydlo. To znie celkom komplikovane, však? Ak nie ste zrovna chemik, stratili ste sa niekde v tretej vete a ani sa vám úprimne nedivím . Nechajme poučky radšej na odborníkov a pozrime sa na mydlo trošku z iného pohľadu.


Legenda hovorí, že mydlo bolo objavené na hore Sappo v Ríme, 1000 rokov pred Kristom. Skupina žien prala šatstvo v rieke Tiber na úpätí hory, na mieste, kde v rieke stekal tuk z obetovaných zvierat a vytvorila sa mydlovo-ílová zmes. Netrvalo dlho a zistili, že prádlo prané na tomto mieste je belšie, a použitím rovnakých čistiacich látok šatstvo operú jednoduchšie. Odvtedy poznáme mydlo. Ako vyplýva z legendy, mydlo bolo kedysi produktom výlučne zo živočíšnych tukov. O jeho pomenovanie sa postarali Kelti, keď ho pomenovali saipo podľa spomínanej hory Sappo, z ktorého pochádza dnešné anglické soap. V minulosti mydlári varili zmes dreveného popola a živočíšneho tuku. Vzniknutá pena sa zozbierala, schladila a nechala vytvrdnúť na mydlo. Mydlo ako ho poznáme dnes začali vyrábať Arabi. Na jeho výrobu používali rastlinné oleje, najmä olivový olej, a reakcia zmydelnenia prebiehala za prítomnosti hydroxidu sodného. Tento postup je používaný dodnes, a naše mydlá sú podľa neho vyrábané tiež. Arabské mydlá navyše aj voňali a boli vyrábané v rôznych farbách.
HLAVNÉ ZLOŽKY NAŠICH MYDIEL
A ako také mydlo vlastne funguje?
Na to, aby ste mohli očistiť nejakú látku alebo kožu je potrebné ju najprv navlhčiť a potom vytiahnuť špinu preč. Zaujímavé je, že voda ako taká nie je vôbec dobrým zvlhčovačom. Na povrchu látky alebo kože vytvára voda kvapky a ťažko tak priľne k povrchu. V tomto kroku pôsobí mydlo ako zmáčadlo (resp. povrchovo aktívne činidlo) – pomáha vode aby sa vsiakla. V ďalšom kroku na seba naviaže špinu a potom ju upevní v mydlinách, ktoré opláchneme. Aké jednoduché a zároveň zázračné, však?
Všetky naše mydlá vyrábame tradičným procesom za studena tak, aby sa v nich zachovali všetky vitamíny a cenné látky obsiahnuté v olejoch. Rozpustené oleje a maslá zmiešame s roztokom hydroxidu sodného a prebehne chemická reakcia, ktorá sa nazýva zmydelnenie a trvá cca 24 hodín. Spojenie hydroxidu a olejov spôsobí zahriatie celej zmesi a vznikne tak mydlo a glycerín. Glycerín v ručne robených mydlách ostáva súčasťou mydla (v priemyselných mydlách sa odstraňuje) a tvorí jeho veľmi cennú zložku, pretože úžasne hydratuje a zvlhčuje našu pokožku. Takto vyrobené mydlo potrebuje 4-6 týždňov zrieť kým je starostlivo zabalené a pripravené pre vás.
